На 24 и 25 април 2024 г. експерти на Националния осигурителен институт (НОИ) ще участват в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. Целта на срещите е подобряване на информираността им относно техните трудови и осигурителни права и свързаните с тях задължения, с което да се гарантират в по-голяма степен справедливи условия на труд и да се предотвратят ситуации на трудова експлоатация.

Срещите ще се проведат в пет населени места в областите Монтана и Русе, в които големи групи от жителите традиционно всяка година работят сезонно във Франция. Посетителите ще имат възможност в разговори с представители на български и френски институции и синдикални организации да зададат своите въпроси и да получат информация.

От страна на НОИ на срещите ще присъства Мария Касърова, директор на дирекция „Европейски регламенти и международни договори“ в Централно управление на института. На консултациите в област Монтана на въпроси относно осигурителните права на сезонните работници ще отговаря и Малинка Йорданова, главен експерт по осигуряването в сектор „Краткосрочни плащания“ в териториалното поделение в областния град, а по време на тези в област Русе – Стефка Тодорова, която е на същата длъжност от русенския офис на НОИ.

От българска страна, освен експертите на НОИ, в инициативата ще участват още представители на ИА „Главна инспекция по труда“, Националната комисия за борба с трафика на хора, Федерацията на независимите синдикати от земеделието – КНСБ, Национална федерация „Земеделие и горско стопанство“ – КТ „Подкрепа”, кметствата на гр. Ветово, гр. Глоджево, с. Смирненски, гр. Бойчиновци и с. Якимово.

От страна на Франция участие ще вземат представители на Център за европейски и международни връзки за социална сигурност, Демократична конфедерация на труда на Франция и Генерална конфедерация на работниците.

В сесиите ще се включат и националните служители за връзка към ЕОТ за България и Франция, както и представител на сектор „Информиране“ на институцията.

В област Монтана българските и френските експерти ще предоставят информация и консултации на 24 април в село Якимово (от 08:30 до 10:00 часа) и гр. Бойчиновци (от 11:30 до 13:00 часа).

В област Русе информационните сесии ще се проведат на 25 април в село Смирненски (от 08:30 до 10:00 часа), в гр. Глоджево (от 11:30 – 13:00 часа) и в гр. Ветово (от 14:30 – 16:00 часа).

Skip to content
This site is registered on wpml.org as a development site.