Общо 266 души получиха персонална консултация за техните осигурителни права по време на поредния кръг от традиционните българо-германски консултационни дни, който се проведе в Мюнхен. Експерти по пенсионни въпроси от Националния осигурителен институт (НОИ) и представители на Германския съюз за пенсионно осигуряване, Федерацията на германското пенсионно осигуряване и Службата за връзка с България в Германското пенсионно осигуряване предоставиха индивидуални консултации на лица с осигурителни периоди в двете страни, разясняваха спецификите на българското и германското законодателство в сферата и обясняваха условията за пренос на права между страните-членки на Европейския съюз. Консултациите се предоставяха от четири съвместни екипа на български и на немски език.

Голяма част от лицата успяха да се срещнат с консултационните екипи на място, други зададоха въпросите си по телефона. Всички те изразиха задоволство от предоставената възможност да се запознаят с процедурата по отпускане на пенсия за българския осигурителен стаж и предварително да получат информация за всички необходими документи за отпускане на пенсия и така значително да се улесни пенсионното производство.

Българо-германските консултационни дни имат 15-годишна история, като с цел по-пълно обхващане на заинтересованите лица се провеждат в различни градове както у нас, така и във Федералната република. Интересът към проявата е траен, за последно във Франкфурт през юни 2022 г. информация за своите права получиха около 270 души. Следващите консултационните дни ще се организират в България през септември 2023 г., като домакин ще бъде София.

Skip to content
This site is registered on wpml.org as a development site.